+420 533 534 201 (Po-Pá: 8-12 a 13-17)
cz
Země doručení
Další země
+420 533 534 201 (Po-Pá: 8-12 a 13-17)
Dýmkařův koutek radí: Jak vybrat korunku k dýmce
Vodní dýmky
1. 2. 2021

Dýmkařův koutek radí: Jak vybrat korunku k dýmce

Heslo k blogu sice změnili, ale Tibetská mísa je vskutku neprůstřelné zabezpečení, takže jsem opět tady s porcí rad. Jakub Kopáček, jméno mé. Roky jsem bombardován otázkami ohledně výběru té správné, jediné, nejlepší korunky pro vaši dýmku. Tak já si tu něco odložím, jo? Průvodce výběrem vhodné korunky! A že jich je...
Moc. Oproti minulosti, kdy jsme brali s povděkem k dýmce přibalené syrské monstrum, se dnes při výběru korunky může nejednomu zatočit hlava. Proč jich je tak moc? Jak se liší? Hraje roli materiál? Plytkou, nebo hlubokou? Aaaaa. Nádech, výdech, relax. Ano, možností je spousta. Pojďme se v nich spolu zorientovat. Jak vybrat korunku? Tady je 10 otázek, které s tím souvisí:
 
  1. Co to je za udělátko?
  2. Jak korunka pracuje?
  3. Jaký je tvůj typ?
  4. Z jakých materiálů lze vybírat?
  5. Šetřilku, spokojený průměr, nebo žroutku?
  6. Jak do korunky přivedu teplo?
  7. A jak to teplo vlastně proudí?
  8. Design - vlivný diktátor, nebo povrchní umělec?
  9. Korunky na každý den?
  10. Proč je to taková věda?

1. Co to je za udělátko?

Kotel, hagar, miska.. jmen a zkomolenin je jako bordelu pod gaučem. Zůstaneme raději u korunky. Korunka je mozkem dýmky – bez ní nefunguje a hraje hlavní roli v procesu kouření, nikoliv vedlejší štěk. Umístíte ji na konektor trčící z dýmky (nad táckem), na kterém bydlí v těsném sousedském svazku se silikonovým těsněním. A dál? Vkládá se do ní tabák do vodní dýmky nebo netabáková směs, ale žádný haš, travka, liány či drcené perly. Aby proces kouření vůbec začal, potřebujete zdroj tepla. V našem případě uhlíky, které trůní na alobalu, sítku či jiném systému přenosu tepla (heat management system, zkráceně HMS). Korunky rozlišujeme v jednoduchosti podle typu, objemu a materiálu. Na tyto kategorie navazují další specifika, jako proudění tepla, spolupráce s HMS, přítomnost glazury a tvar samotné vnitřní „misky“. Keramická korunka Oblako Phunnel v zelené barvě Korunka je mozkem dýmky – bez ní nefunguje, a hraje hlavní roli v procesu kouření. Foto: SHANTI.cz.

2. Jak korunka pracuje?

Zdroj tepla působí na směs v korunce. Do směsi proniká shora – nepřímo (bez dotyku) či přímo (dotýká se směsi). Teplo proudí i do samotné korunky, která směs ohřívá ze stěn. Vedení tepla korunkou se liší na základě jejího materiálu, tvaru i množství působícího tepla. Samotné uhlíky vyprodukují 350–400 °C, v korunce to ale nikdy tak žhavé není. Kouření začíná od 160 °C (cítíte něco chuti, dým slabý), ideální je o teplotě 180–220 °C. Větší výheň vám směs smahne, chuť jde k šípku a dým v krku dráždí jak sviň. Ze směsi se při ideální teplotě vypařuje glycerin s chuťovou složkou, který svým potáhnutím z náustku pošlete ve formě dýmu na cestu dýmkou. Skrze tělo, srdce dýmky a downstem (tyč trčící do vázy) do vody, kde se ochladí. Dým plující nad hladinou vytáhnete z vázy dále do hadice, náustku a hurá – do vaší pusy.

3. Jaký je tvůj typ?

Asi čekáte tip na správný typ. A ten je jednoduchý – experimentujte s různými korunkami. Musíte sami zjistit, v čem vám kouřený tabák či jiná směska „jede“ nejlépe. Klídek, nenechám vás na holičkách a jednotlivé typy si projedem! S čím můžete na současném trhu dělat hokus pokus?
  • Klasická korunka

Univerzální dříč. Poznáte ji podle dírek, které má na dně „misky“. Je jich nejčastěji pět, někdy i šest. Korunka je na vysoké/nízké noze, která je dutá a překvapivě se nasazuje na konektor. Co se týče vrchní části, nejčastěji narazíte na miskovitý tvar, ale některé jsou i ploché jako prkno. Často se těmto korunkám říká Turek, obecně korunka tureckého typu, protože je místními dýmkaři hojně využívaná a oblíbená pro svou jednoduchost. Doporučuji pro tabáky s nižším obsahem melasy – gravitace je neúprosná, melasa teče dolů do dýmky (lze využít lapač melasy). Vhodná pro světlé i černé tabáky. Univerzálně si rozumí s alobalem, pro použití s HMS musí mít korunka dostatečnou šířku. Tuhle korunku by měl mít ve sbírce každý dýmkař pro její relativní blbuvzdornost a všestranné použití. Lze do ní nabíjet na chuť i sílu, záleží na stylu nabití, tabákové směsi, materiálu korunky a přísunu tepla.
  • Phunnel

Přítel melasy i chuti. Na první pohled jej poznáte díky vyvýšenému komínu ve středu korunky. Je to takový tunel do neznáma, proto název phunnel. K čemu je to dobré? Melasa zůstane tam, kde má být – v tabákové směsi uvnitř korunky. Nic neprotéká do útrob dýmky, oujé! Tenhle typ korunky rozšířil Eric Hoffman, tvůrce legendárního tabáku Tangiers. Díky svým vlastnostem a oblíbenosti postupně vytlačil z trhu vortexy, o kterých si povíme níž. Sem můžete rvát tabáky s jakýmkoliv množstvím meleasy, ale rozhodně ne nějaké suché seno, co nevidělo melasu ani při výrobě. Pokud bazírujete na rčení maximum příchuti, minimum síly – phunnel je korunka pro vás. Samozřejmě lze i z phunnelu vytáhnout sílu, hrátky s dotykem tabáku a HMS/alobalu jsou příkladem toho již zmíněného experimentování. Phunnel je vhodný pro světlé i černé tabáky, také pro méně tepelně odolné tabáky (bez dotyku). S alobalem musíte mít už trošku oddýmkařeno, abyste phunnel ovládli (odlišné proudění tepla než u klasiky), s HMS to máte jednodušší. Tahle korunka tvoří s klasickým Turkem základní kombo, které byste měli vlastnit, abyste mohli dělat hokus pokus s jakoukoliv směsí – tabákovou či netabákovou. Nejede vám to v klasice? Zkuste phunnel. Při použití HMS vás to škrábe v krku? Vyzkoušejte to znovu na alobalu. Vidíte? Jen takto získáte potřebné zkušenosti, prostě to zkusíte a uvidíte, jak to pojede. Držím palec!
  • Vortex

Korunka v důchodu. Vortex se svého času jako první popral s gravitací a vyřešil problém unikající melasy, na rozdíl od phunnelu se ale ve středu korunky netyčí dutý komín, nýbrž výstupek. V horní části ucelený, typicky čtyřmi či pěti dírami po stranách proděravěný. Vortex se korunce říká z důvodu specifického proudění ohřátého vzduchu, při potáhnutí se v korunce roztočí pořádně žhavý vír a když si to dáte do Google Překladače, tak vám z víru vyleze vortex. Ach, jaký to byl tehdy boom a mamutí trend. Delší doba kouření i výdrž příchuti, tím vortex táhnul. Problém nastal, když dírky nebyly dostatečně široké nebo zalepené tabákem – tah z dýmky je pak obtížný. Během let vortexy v oblíbenosti předstihly phunnely a dnes už se téměř nevyrábějí. Existují i další pohrobky a podivné typy korunek, ale tahle svatá trojice vám bohatě stačí. Vlastně dvojice, vortexy pobírají penzi. Takže klasické korunky a phunnely! Popoplujem.

Mix korunek od výrobce FOX pro vodní dýmky Kombinace minimálně jedné korunky tureckého typu a jedné korunky typu phunnel by neměla chybět žádnému dýmkaři. Foto: SHANTI.cz.

4. Z jakých materiálů lze vybírat?

Jenom na tohle téma se dá napsat elaborát. Komplexní šílenost! Jelikož jsem hodný chlapec, tak vám nebudu zasírat mozkovny úchylnými detaily. Korunky se vyrábí z roztodivných materiálů, předně však z keramických materiálů, kovu, silikonu a skla.
  • Keramické materiály

Prověřená klasika. Pracuje se se vším možným – keramickou hlínou, kaolínem, šamotem, kameninou, porcelánem, jílem a jejich variacemi. Opracovat lze i kdejaký šutr, třeba žulu nebo mramor. Hliněné korunky jsou nejoblíbenější. Ty levné, široce dostupné bývají křehké, materiálu mají pomálu a vedení tepla hapruje. To se ale bavíme o korunkách pod stovku. Přihoďte dvě tři kilča nahoru a hned je tady odolná, tlustostěnná korunka s dobrým vedením tepla. Tenis se s nimi hrát nedá, ale i tady najdete téměř nezničitelné kousky i korunky implodující při letmém dotyku s kuchyňskou linkou. Odlišně se chová také teplo v závislosti na struktuře materiálu. Tlustostěnou korunku musíte déle nahřívat, na druhou stranu zase déle drží teplo. Tenkostěnné mohou zase snadno sesmažit tabák v korunce, když to přeženete s teplem. Co Glazura? Hliněné korunky bývají často pokryty glazurou, která jim dodává barvu, modifikuje jejich tepelné vlastnosti, usnadňuje čištění a zabraňuje absorpci tabákové melasy do útrob korunky. Záleží na její tloušťce, někdy i glazura praská a z korunky vám časem proteče melasa na povrch. Pokud se vám zalíbí korunka glazovaná od shora dolů o poctivé vrstvě, počítejte s tím, že nepropustí tolik tepla do stěn korunky. V čem je to dobře? Když máte méně tepelně odolný tabák, dáte ho spíše do glazované korunky. A ta špatná zpráva? Pokud dáte do silně glazované korunky hodně melasovitý a tepelně odolný tabák, musíte použít o dost více tepla, abyste dosáhli požadovaných výsledků. Případně nabít tabák na dotek.
  • Kov

Hlavně se nespalte. Kovové korunky historie byly nepraktické, pálily jak ďas a tabák se k nim škvařil lépe než vaše poslední kari k hrnci. Dnešní kovová díla bývají drahá, počítejte s tím. Chráněny jsou povětšinou silikonovým pláštěm pro bezpečnou manipulaci. Takové korunky se skvěle čistí a dobře vypadají. Využívá se například eloxovaný hliník a nerez s povrchovou úpravou i bez. Jsou odolné, to bez debat. S teplem si ale hrají na schovávanou. Prudce se zahřejí, což je sice cool, ale problém je s prohřátím celé směsi a rychlým chladnutím. S trochou skillu se dá ale pracovat se vším – záleží na konstrukci korunky, typu a množství materiálu atd.
  • Silikon

Hřejivá sexuální pomůcka. Óoo, jak ta vede teplo. Silikonová korunka, pokud je kvalitní, skvěle prohřívá tabák od shora dolů i ze stran. Chuť je pak velmi intenzivní. Problém je, když neumíte pracovat s teplem a sesmažíte si v tom tabák s nízkou tepelnou odolností. Se silikonovou korunkou si klidně ten tenis zahrát můžete, je to mrcha odolná. Díky svému materiálu nepotřebuje ani těsnění na konektoru, zapluje tam sama a drží pevně. Prodává se ale spousta levných shitů, které se rozpadají, hnědnou a časem zapáchají (zdravím do AliExpressu). Bacha u nízkých dýmek, silikonka posílá dost tepla do samotné dýmky a při malé váze s nízkým objemem vody si tam brzy můžete dát vařit nudle.
  • Sklo

Naleštěná drahota. Povětšinou krásná práce, umělecky vyvedená. Zkuste si ale čistit připálenou melasu. Někdy stačí odmočit a leze dolů, jindy škrábáte jehlou a děláte si rýhy v materiálu. Ze skla dostanete nejčistší podání chuti, v tomto ohledu je to materiál na jedničku. Takových korunek se vyrábí málo a většinou bývají pěkně mastné.  Například taková korunka Samsaris Vitria spojuje klady silikonu s čistým chuťovým podáním skla – tělo má ze silikonu, vnitřní „misku“ ze skla. Není sice tak odolná jako celosilikon a na korunku je dost drahá, ale je to jedna z cest, po které se můžete vydat. A je prima na světlý tabák. Tři korunky různých materiálů pro vodní dýmky Korunky se vyrábí z roztodivných materiálů, předně však z keramiky, kovu, silikonu a skla. Foto: SHANTI.cz.

5. Šetřilku, spokojený průměr nebo žroutku?

Zvažte svůj pytel dluhopisů a zlatých prutů. Pokud vážíte imaginární pytel a váš rozpočet je nízký, hodila by se vám korunka s menším objemem. Malá korunka není špatná, naopak má řadu výhod. Primárně šetříte tabák. Dále třeba preferujete kratší session, do korunky vám stačí 10–15 gramů a jedete svojí hodinku dvacet. Ale nenechte se klamat, s dobrým černým tabákem o vysoké odolnosti i z malé gramáže vytáhnete dlouhou session. Pokud přeci jen máte něco v pytli a rádi pustíte korunu dvě do tabákové sbírky, ideální je zlatá střední cesta. Korunky na 15–25 g. Z takových vytáhnete spokojené dvě hodinky dýmu i chuti v závislosti na tabáku, teplu i nabití. Jestli řešíte problémy typu které Gucci ještě nemáte doma a kdy poletíte do Karibiku, klidně sáhněte po žroutech. Velké korunky o objemu 25 g až salátová mísa. Spolknou spoustu tabáku a když umíte nabíjet a hlídat si teplo, dostanete mnoho hodin zábavy.

Korunka Solaris pro vodní dýmky Do korunky vám stačí 10–15 gramů a jedete svojí hodinku dvacet. Ale nenechte se klamat, s dobrým černým tabákem o vysoké odolnosti i z malé gramáže vytáhnete dlouhou session.. Foto: SHANTI.cz.

6. Jak do korunky přivedu teplo?

Uhlím, že by? Nebo elektrickým HMS v blízké budoucnosti. Každopádně ten zdroj tepla musíte na něco položit, protože asi nejste Arabi s železnou plící a uhlím o nížší výhřevnosti. Čím tedy ochránit směsku v korunce od přímého grilování uhlíky? Systémem přenosu tepla!
  • Alobal

Snadný i zrádný. Dříve po něm sáhl každý začátečník, dnes už mnoho dýmkařů začíná s HMS. Alobal je však stále nejpoužívanějším „krytím“ napříč světem a nelze se divit. Laik to s ním má jednoduché, utrhne kus, přetáhne jím korunku, udělá pár dírek párátkem a čus. No ale pak se diví, že to není to pravé ořechové. S alobalem lze dosáhnout skvělých výsledků, musíte jen vědět, jak na věc. Chce to kvalitní alobal, umět trochu píchat a je to! Nejprve sáhněte po tvrdém alobalu, tu roli slaboučké hliníkové fólie můžete mámě do kuchyně zase vrátit. Používejte grilovací alobal nebo ten přímo určený pro dýmkaření. U grilovacího dávejte alespoň dvě vrstvy (jednou přehnout), někdy lepší čtyři (dvakrát přehnout). U nejsilnějšího dýmkařského alobalu, který už připomíná spíš jedničku plech, stačí jedna vrstva. Díry nedělejte náušnicí, ale děrovačem, neboli pokerem. Děrujte od kraje do středu, u phunnelů se střed něděruje. Udělejte tak 20–30 dírek s cca půl cm mezerami, dle velikosti korunky. Když to proděravíte jako cedník, budete tahat více chladného vzduchu než ohřátého. Pokud je dírek málo, bude stejně tak méně tepla v korunce.
  • Nástavec se sítkem

Za málo peněz slušně muziky. Jedná se o levné bezalobalové řešení pro všechny lenochy. Nechce se vám píchat a tahat všude kotouč alobalu? Tak prosím, již nemusíte. Nabijete tabák do korunky, položíte na ni nástavec (musí sedět, viz kontrola popisku korunky nebo seznam kompatibility), žhavé uhlí navrch, pár minut počkejte a můžete kouřit. Pro zkušené dýmkaře tvoří asi nejméně oblíbenou volbu, protože proudění tepla často nevyhovuje jejich potřebám. Začátečníci se mohou s nástavcem dostat snadno do světa dýmkaření a experimentovat dále s jinými variantami. Nebo u něj zůstat, třeba to bude pro vás to nej!
  • Heat management (HMS)

Investice, která se vyplatí. Revoluční výrobek, který nám mnoho usnadnil, ze spousty dýmkařů udělal lenochy a poskytl rovnoměrnou distribuci tepla bez popelu a dalších xy pozitiv. Prvním HMS byl Kaloud Lotus, dnes už si můžete vybírat z rozmanitých značek, tvarů, velikosti i materiálů. Byť systém přenosu tepla (angl. HMS) pojme všechny výše zmíněné varianty, při vyslovení zkratky HMS se nejčastěji myslí právě tento výrobek. Co to vlastně je? Třídílná kovová skládačka, nejčastěji z duralu nebo jiné slitiny. Skládá se podstavy, stěny a pokličky. Podstava disponuje průduchy k proudění tepla a sérií výstupků, o které se tabák může i nemusí zachytit. Stěna ohraničuje vnitřní prostor uhlíkům a chrání je před vnějšími vlivy. Poklička slouží k regulaci tepla. Manipulace je snadná, položíte HMS na nabitou korunku, vložíte do něj uhlíky, necháte alespoň 5 minut celou konstrukci nahřát a můžete kouřit. Alobal nechte v kuchyni. Zatím samé výhody, že? Heat managementům lze vytknout jejich vysokou cenovku (1000+ za originální kousky, 400 – 600 za ověřené kopie a pár stovek za kopie kopií z AliExpressu). Také nemusí být kompatibilní s každou korunkou, podstava má nejčastěji 6 cm v průměru, takže dvakrát měř a jednou investuj. Pořízení HMS se vyplatí začátečníkům i pokročilým, každý s ním ale pracuje s jiným skillem.

Korunky pro vodní dýmky s nástavci Na převod tepla do korunky můžete kromě alobalu použít také HMS nebo nástavec se sítkem (badcha). Foto: SHANTI.cz.

7. A jak to teplo vlastně proudí?

Ze shora (uhlí na alobalu/nástavci/HMS) dolů do směsi a do stěn korunky. Když potáhnete, stvoříte podtlak a horký vzduch se bude poroučet směrem k únikovým východům – dírkám v korunce. U klasické korunky teplo prochází celou směsí od shora dolů, protože díry jsou na dně a směs je nad nimi. U miskovitého tvaru korunky teplu chvíli trvá, než se propracuje všemi vrstvami, proto se chuť i síla rozvíjí během celé session. Klasická korunka s plochým dnem (typ Evil Bowl, Killer atd.) má tu (ne)výhodu, že je směs v rovině a teplo se k ní dostane rychleji a rovnoměrně po celém objemu korunky – chuť a především síla jsou velmi intenzivní. U phunnelu část tepla odchází přímo do dýmky (vzpomínejte, je tam přece tunel do neznáma) a zbytek se rozprostře hlavně po vrchní vrstvě. Teplo se tak ve phunnelu probojovává až na dno pomaleji než u klasické korunky. U vortexu to jede dolů hezkou spirálou a chová se podobně jako u phunnelu, jen úbytek tepla je nižší. Tolik v krátkosti, v komunitě je spousta zapálených fyziků, kteří by to vysvětlili klidně na šest stránek.

8. Design – vlivný diktátor, nebo povrchní umělec?

Na výšce mi profesor marketingu předal jednoduchou poučku. Když se rozhoduje o koupi nového auta, muž vybírá podle parametrů a ceny, žena podle barvy. Zjednodušil mi tak behaviorální proces při výběru čehokoliv, detaily vás nudit dále nebudu. Přehoupnu to ale švihem do dýkařského světa! Čím méně zkušeností s dýmkařením máte, tím spíše koukáte na design. Musí se vám to prostě líbit, ladit oku, hřát v rozkroku. S více zkušenostmi už tak nějak víte, co od korunky chcete a jdete spíš po funkčních parametrech. O čem je vlastně design korunky?
  • Tvar

Geometrie v praxi. Hladké linie, vysoká noha, vystouplé faldy, prohnutí i pravoúhlá přesnost. S tvarem si výrobci rádi hrají nehledě na typ korunky. Ovlivňuje proudění tepla a manipulaci s korunkou. Umožňuje použití nástavců a HMS, někdy je korunka vybavena i speciální drážkou.
  • Materiál

Struktura a množství. Například korunky z pískovcové hlínky jsou velmi pórovité, takže jimi teplo prochází jako nůž máslem. Kameninová korunka zase potřebuje delší dobu na rozehřátí. Vidíte rozdíl? Struktura korunky je důležitá i pro vsakování melasy, dokonce i s glazurou. Množství materiálu? To je prosté, tenkostěnná korunka je křehčí a rychle se prohřeje, tlustoprd si řekne o delší dobu nahřátí, je odolnější a taky těžší.
  • Povrchová úprava

Démon designu. Všechny barvičky, rýhy, zdobení a jiné pakárny. Ano, je skvělé, když se vám korunka líbí a tak to má být. Berte však v potaz výše zmíněné, někdy je lepší rozhodovat se podle technických parametrů místo neprůstřelného požadavku jasně lososové barvy. Pak je tu samozřejmě glazura, která má i funkční dopady na korunku. Už jsem vám o tom básnil výše, zde pouze dodám, že glazurování může být částečné (střiky, pokrytí jen určitých částí) nebo celkové (od nohy až po misku). Tlustá vrstva glazury odstíní více tepla a dodává korunce odolnost, tenká vrstva je spíše jen designovým prvek a pouze malým tepelným štítem. Korunky pro vodní dýmky Gryn Bowls Korunky vodních dýmek mohou mít i neobvyklý vzhled. Foto: SHANTI.cz.

9. Korunky na každý den?

Gratuluji, stali jste se adepty korunkologie! A teď KONEČNĚ nějaké to konkrétní doporučení. Ještě než hodíte korunku do košíku, zeptejte se sami sebe, po jakém zážitku z dýmky vlastně prahnete. Jde vám o maximální chuť? Potřebujete dostat z tabáku sílu? Chcete si hrát a mixovat tabáky? Jakmile vy sami získáte představu o podobě session, volbu korunky vám to usnadní.
  • Naprostý, levný základ

Turek, znova Turek a ještě jednou Turek.
  • Šetřím tabák

Glaze Turk a Phunnel, Vulcan & TryX & Bridge od HC.
  • Multifunkční klasika

Solaris, Kolos Mita, Gusto Standard, FOX Mummy a Glaze.
  • Vortexová nostalgie

Apple on Top, Saphire Power RT.
  • Šetrný phunnel

Deimos, Kolos Grown, Gusto Glaze Alien, Samsaris Vitria.
  • Provázej tě Síla

Sindibad, Soft Smoke Evil, Killer od Oblako, Gusto a FOX.
  • Žrouti

Rook, HC Cascade.
  • Ideál pro nástavec

KS Appo, Turek a Turek.
  • Nástavec

Badcha Mockingbird, Badcha s packou + sítko Apple on Top.
  • HMS

Lotus I+ a jeho barevné varianty, marvin heat control V2.
  • Těsnění

tvrdé a měkké

10. Proč je to taková věda?

Snadná odpověď, může za to naše zvídavá povaha. Korunkologie, řekněme, je vynálezem progresivních dýmkařských velmocí. Upřímně, zbytek světa to neřeší. Vezmou libovolnou korunku, dají do ní tabák, připlácnou na to alobal nebo sítko, žhavé uhlíky navrch a čus. Státy jako Rusko, USA, Ukrajina, Německo, Španělsko, Brazílie, Česko a s určitým odstupem Slovensko si s korunkami hrají a snaží se přijít na kloub ideální kombinaci materiálu, tvaru, proudění tepla, nabíjecích stylů atd. Můžete to neřešit a fungovat o jedné základní korunce pro všechno, nebo zabřednout do naší malé pavědy a dostat z dýmky to nejlepší – pro vás. Rozhodnutí je čistě vaše. Tak vyberte tu nejlepší právě pro vás! Kdybyste si nevěděli ani tak rady, pošlete mi mail nebo mi napište na Facebook nebo Instagram Dýmkařova koutku – rád pomohu. A pokud potřebujete pomoct s výběrem vodní dýmky, podívejte se na můj návod  "10 způsobů, jak vybrat vodní dýmku".

Kdo je Jakub Kopáček? Dýmkařský expert, tvůrce blogu Dýmkařův koutek, autor knihy Dýmkařská bichle a jeden z největších propagátorů vodních dýmek v České republice.

Autor článku

Jakub Kopáček

Dýmkařský expert, tvůrce blogu Dýmkařův koutek, autor knihy Dýmkařská bichle a jeden z největších propagátorů vodních dýmek v České republice.

Proč nakoupit u nás?

Vše skladem

Vše skladem

Rychlé dodání zboží
Doprava zdarma

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2500 Kč
Rádi vám poradíme

Rádi vám poradíme

Máme dlouholeté zkušenosti
Osobní odběr

Osobní odběr

V Brně

Ověřeno našimi zákazníky

98 % zákazníků doporučuje náš obchod z 676 recenzí
Zobrazit všechna hodnocení
Хорошо упаковано
Быстрая отправка и доставка
Все четко по заказу
Ověřený zákazník před 4 dny
rychlost dodání
kvalita zboží
Ověřený zákazník před 8 dny
Rychlost
Ověřený zákazník před 28 dny