+420 533 534 201 (Po-Pá: 8-12 a 13-17)
cz
Země doručení
Další země
+420 533 534 201 (Po-Pá: 8-12 a 13-17)
Dýmkařův koutek radí: Dělá se mi špatně z dýmky! Co si s tím počít?
Vodní dýmky
30. 8. 2023

Dýmkařův koutek radí: Dělá se mi špatně z dýmky! Co si s tím počít?

No jéje, ta situace potká čas od času nás všechny bez ohledu na míru zkušenosti a náš plicní trénink. Příčiny se různí, od množství nikotinu přes nevětraný prostor až po patálie s uhlím. Usedávám proto v Shanti za věhlasný kompík a provedu vás světem bolu a ouvej tak, abyste se mu mohli vyhnout a dýmku si užít na maximum!


Hned z kraje je třeba říct, že každý jsme originál. Naše těla se liší svou odolností, zdravotním stavem i genetickými predispozicemi a promítá se do toho i náš životní styl. Proto i na dýmku reagujeme odlišně. Někdo je v rauši už z prvního potahu, druhého rozbolí kebula a třetí, odolný jako mastný flek, se směje a kouří na plné plíce dál.

Upřímně řečeno, kouření vodních dýmek je zdraví škodlivé. Nebudeme si lhát do kapsy. Mým dlouhodobým posláním je, abyste si dopřáli co nejkvalitnější dýmkařský zážitek s minimálními dopady na vaše zdraví. Pojďme si tedy ukázat, co vás může u dýmky potrápit, abyste se naučili tyhle nepříjemnosti minimalizovat. Pro nedočkavé čtenáře je v závěru článku umístěno 10 tipů, jak těmto situací předejít.

Hrůzné stavy

Malátnost, bolest hlavy, nevolnost, zvracení, únava, ale i zrychlení srdečního tepu, zvýšení krevního tlaku, nadměrné pocení, svalové křeče, nespavost, nedostatek kyslíku v tkáních, stažené cévy nebo vysoký krevní cukr. Pouze krátký výčet toho, co můžete i nemusíte zažívat při kouření dýmek. V americké dýmkařské kultuře se těmto symptomům souhrnně říká hookah sickness (dýmkařská nemoc).

Nepříjemné finále představuje zkácení se k zemi a (krátké) bezvědomí. Takový dýmkařský black-out – ten fakt nechcete. Většinou se vám udělá nevolno, když se ze sedu postavíte, vydáte se na procházku k toaletám nebo jdete do schodů. Co k těmto stavům vede?

Bolest hlavy mladé ženy

Katalog možných příčin

Je tu řada věcí, které souvisí přímo s dýmkou, ale také dostatečná zásoba faktorů souvisejících s vámi a okolním prostředím. 

Dýmkaření

  • Nikotin – je toho na vás až moc. Pokud nejste zvyklí, vracíte se k dýmce po pauze nebo máte nabito něco fakt silného, může se dostavit buzz efekt. Brní vás prsty, hlava, jste v rauši. Do 15 minut až půl hodinky to může přejít v bolest hlavy, bledost, pocení, závrať, zvracení i zmíněný black-out. Napomáhá tomu nízká tělesná hmotnost i krevní tlak a slabá tolerance nikotinu jako takového.

  • Oxid uhelnatý – tichý zabiják. Oxid uhelnatý (CO) je bezbarvý plyn bez zápachu a chuti, který se uvolňuje při nedokonalém spalování. Váže se na červené krvinky a tvoří vazbu, která jim nadále brání vázat kyslík (O₂). Čím více jej máte v těle, tím méně kyslíku se tkáním dostane. V našem případě se uvolňuje ze žhavého uhlí a inhalujeme jej spolu s dýmem. Příznaky otravy CO jsou podobné jako u intoxikace nikotinem.
  • Zanedbaná údržba – ze špíny vznikne jen další špína. Starejte se o své vybavení! Špinavá váza i tělo dýmky, nepromytá či léta neměněná hadice, nečistotami zanesený náustek – to vše je semeništěm bakterií a jiných infekcí. Když jsme u náustků, tak ty hygienické pomohou předejít infekcím od přísedících dýmkařských přátel. Bohužel nezabrání jejich přenosu při profukování dýmky. Osobní náustky čistěte stejně jako každou součást dýmky, často na to dýmkaři i dýmkařky zapomínají.

  • Nekvalitní i špatně rozpálené uhlí – zdroj oxidu uhelnatého. Primárně z rychlozápalných uhlíků vznikají ty ouvej stavy, vyhodit. Používejte pouze kvalitní kokosové uhlí či futuristické e-HMS, protože nejvíce škodlivin se do těla dostává právě z uhlíků. Zároveň se vždy ujistěte, že je uhlí kompletně rudé, bez černých skvrn. Nedožhavený uhlík produkuje spoustu CO a dalších látek způsobujících neplechu. 

  • Přepalování tabáku – zbytečný nášup. Ve snaze dostat z dýmky maximum mnozí používají velké množství uhlí nebo nabíjejí na dotyk s alobalem/HMS. Dochází k dalšímu uvolňování oxidu uhelnatého a v krajním případě také oxidu uhličitého z napřímo páleného tabáku.

  • Nevhodný styl tahání – lokomotiva bez pauz. Když kouříte bez přestávek, natahujete ve finále více dýmu než kyslíku. Tělu se to samozřejmě nelíbí. Zpomalte, uklidněte se. To přece k dýmce patří. K tomu tu máme roztahávání dýmky namísto postupného rozehřívání, další přísun CO pro vaše tělo.

  • Dýmkařské sólo – sdílením k větší pohodě. Ukouřit celou dýmku sám se může jevit jako znak dýmkaře-profíka, ale může se vám to vymstít, když mezi potahy neděláte přestávky. Při sdílení dýmky máte od tahání pauzu, která je pro vaše tělo velmi prospěšná. A dýmky v partě jsou přece i větší psina. Nemluvě o tom, že když kouříte několik dýmek hned za sebou, pravděpodobnost hrůzných stavů pro trápené tělo se jen zvyšuje. Pauza, chill a kyslík!

  • Alobal – uhlík snáze potká tabák. Při práci s kvalitním alobalem a znalostí postupu vykouzlíte skvělou dýmku. Bohužel se často začíná s tenkým alobalem, hala bala přípravou a dírami jako v Ementálu. Do tabáku propadá popel, občas nějaká ta jiskra a částečky uhlí v tabáku vám k tělesné pohodě nepřispějí.

Další příčiny 

  • Nevětraný prostor – přes dým tě nevidím. Jeden z nejčastějších bolehlavů způsobuje nedostatek kyslíku, to mi věřte. V prostoru je málo kyslíku a velká koncentrace CO/CO2 i dýmu. V místnosti by se měl vyměňovat vydýchaný vzduch za ten čerstvý, přirozeně či ventilací, aby vás hlava nebolela. Dýmu v místnosti se postupně zbavujte! Navíc když v místnosti žhavíte uhlí a nevětráte, brzy se dostaví příznaky otravy oxidem uhelnatým. Dýmkaři z podniků by mohli vyprávět.

  • Venkovní prostředí – klimatický třesk. Letní dýmení ve vysokých teplotách a na přímém slunci může ohřát vodu ve váze, což ovlivňuje kvalitu dýmu. Chuť nepříjemná, dým horký, tohle tahat nechcete. Dýmku i sebe dejte do stínu, doplňujte tekutiny. Úpal/úžeh také nepřispívají k dobrému dýmkařskému zážitku. Dusno v kombinaci s nízkým tlakem a dýmkou vám často způsobí nevolnosti a mdloby. Při dýmkaření ve vysoké nadmořské výšce může vašim tkáním opět chybět potřebný kyslík.

  • Zdravotní stav – dýmem prohloubený problém. Dýmkaření opravdu nepřispívá k regeneraci vašeho těla. Ať už si procházíte jakoukoliv nemocí či zraněním, váš dýmkařský zážitek to může přímo ovlivnit a probudit výše zmíněné hrůzné i jiné stavy. Alergická reakce na nikotin, problémy dýchací soustavy, srdeční onemocnění, problémy s cévami (trombózy), léčba zlomenin, regenerace po dentálním zákroku, těhotenství, nedejbože rakovina – dýmkou si nepomůžete. Stejně tak nedoporučuji dýmku před/po cvičení.

  • Prázdný žaludek - v břiše kručí, dýmkař skučí. Pokud se před dýmkou něčím neposilníte, bude vás to trápit. Nikotin spouští produkci kys. chlorovodíkové v žaludku a jelikož nemá co trávit, začne naleptávat žaludeční stěnu. To způsobuje bolesti, křeče a do budoucna vředy. S plným žaludkem se bude nikotin zpracovávat rychleji a dýmka vám nebude toliko nakládat, předejdete také bolestem hlavy (i tu vám může prázdný žaludek v kombinaci s dýmkou způsobit). Zpracování nikotinu si žádá energii.

  • Dehydratace – žíznivý, tedy nespokojený dýmkař. Není náhodou, že se k dýmce po staletí popíjí čaj. Snižuje krevní tlak, který dýmka zvyšuje. Obecně dodávejte tělu hodně tekutin během dýmení, primárně vodu. Při dostatečné hydrataci organismu se vaše šance vyhnout se bolehlavu zásadně zvyšuje! Alkohol vás naopak dehydratuje, ovlivní vaše vnímání chuti a když jej nedejbože dáte místo vody do vázy, bude vám zle. Nikdy do vázy chlast nelejte!

    Značka žádný alkohol

Ať už je mi líp!

Hrůzné stavy působí, je vám mizerně. Pokud se rozhodnete s nimi cíleně zatočit, neměly by zmíněné příznaky přetrvávat déle než půl hodiny. Tak jak z toho ven, když už se to stane?  

V případě nikotinové nálože, kdy zblednete, jste v útlumu a motáte se, něco rychle snězte. Ideálně něco sladkého! V komunitě říkáme, že cukr nám pomůže s nikotinem zatočit – funguje nám to v praxi, avšak v teorii to žádnou oporu nemá. Obecně vám sváča dodá energii, nastartuje metabolismus a nikotin se pak rychleji zpracuje a odbourá. Uberte uhlí, snižte přísun tepla do korunky a přejděte do režimu nízkého tepla – výpar nikotinu se sníží.  

K zahnání bolesti hlavy pomůže přestat dýmit. Wow, no neříkej, Sherlocku. No nic, dopřejte si velký příjem nealko tekutin. Když si do vody kápnete citronovou šťávu, což je taková babská rada, vitamin C pomůže. Vyvětrejte si. A pak tu máme běžně dostupné léky na bolest hlavy. Část komunity si pomáhá v regeneraci hořčíkem v prášku (magnesium), který si rozmíchají ve sklenici vody. Mezi jeho pozitivními účinky se řadí i blahodárné působení na bolest hlavy.

Pokud máte podezření na zhoubné působení oxidu uhelnatého, odpojte se od dýmky. Okamžitě na vzduch, překvapte plíce kyslíkem a doplňte tekutiny. Prostor vyvětrejte a odbourejte příčiny vzniku CO (nekvalitní/nedožhavené uhlí, žhavič s uhlíky v chodu bez odvětrávání atd.). V případě zadýmené dýmkárny to buď vyřešit jde (otevřít okno, zvýšit výkon vzduchotechniky), anebo je tam prostě tolik lidí s dýmkou, že další setrvání v takovém prostoru bude už jen otrava. Doslova.

Abych to shrnul, naordinujte si pauzu od dýmky, svačinu, nálož tekutin a dostatečný přísun kyslíku včetně odvětrání zadýmeného prostoru. Jak to udělat, aby vám z dýmky nebylo špatně a nemuseli jste nic hasit? Základem je prevence aneb vůbec se do těchto stavů nedostat.

10 tipů, jak předejít bolehlavu a jiným nepříjemnostem z dýmky

Tak jo, seznámili jste se důsledky, možnými příčinami „dýmkařské nemoci“ a také sadou řešení vzniklých neduhů. Pojďme to přetavit v sérií rad, které vám pomohou předcházet těmto stavům a povedou ke skvělé session bez zdravotních nepříjemností:
 

  1. Používejte kvalitní, do ruda rozžhavené uhlí. Sáhněte po ověřených kokosácích, zapomeňte na rychlozápalné uhlí, brikety a nekvalitní dřevěné uhlí. Žhavte je v odvětrávaném prostoru, pomůže digestoř, otevřené okno, nebo venku na balkoně/zahradě. Dýmku neroztahávejte, nýbrž nechte korunku alespoň 5 minut rozehřát s uhlím na alobalu či v HMS.

  2. Nekuřte na prázdný žaludek a doplňujte tekutiny. Sváča v bříšku pomůže se zpracováním nikotinu a odvrátí bolesti hlavy i žaludku v momentě, když je vám ouvej. Ideálně ale k dýmce usedejte již najezení, prevence je základ. Hydratovaný organismus je prioritou, zkuste čaj a vodu. Kafíčko vám ten krevní tlak ještě zvýší, alkohol vás dehydratuje a vede k prohloubení nepříjemných stavů z dýmky.

  3. Dopřejte si dýmku v odvětrávaném prostoru. Otevřete si okno/dveře a dejte šanci kyslíku v domácím ovzduší, čistička vzduchu je vítaná. Bolehlav vzniká často z nedostatku kyslíku. Vyhledávejte primárně dobře odvětrávané podniky, kuřte venku. V zadýmeném kutlochu, kde přes dým není vidět na metr, se spolehlivě hromadí oxid uhelnatý, vydýchaný vzduch a také aromata z tabáku – to vše otevírá cestu k bolehlavu.

  4. V nepohodě nekuřte. Pokud se sami cítíte fyzicky zdevastovaně, dýmka váš stav nezlepší. Psychický možná ano, ale jestli vás například palice bolí už ve chvíli, kdy si dýmku chystáte, problém se dýmkou jen prohloubí. Unavený dýmkař si session také neužije.

  5. Vyndejte občas náustek z pusy. Dopřejte si během kouření dýmky pauzy od tahání. Působí to blahodárně, nezatápíte konzistentně tabáku, dovolí vám to prodýchat se a doplnit hladinu kyslíku v těle. V případě kouření s více lidmi si užijte dým a pošlete náustek dále. Několik dýmek za sebou a hodiny strávené v dýmu vám rovněž na zdraví nepřidají, kuřte zodpovědně.

  6. Kuřte to, na co vám síly stačí. Frajeřinka s černotou, když na ni nejste zvyklí, vás obvykle pošle do nikotinového pekla. Ke všemu se můžete prokouřit, ale jděte na to postupně. Experimenty s nabíjením na sílu mohou nezkušeným způsobit zvracení, mrákoty a velmi nepříjemný dojezd. Ve skupině se přizpůsobte nejméně zkušenému, nebo objednejte více různých dýmek, ať si to užijí všichni.

  7. Používejte ověřené, čisté vybavení a kvalitní tabák. Využitím HMS např. redukujete přísun CO do vašeho těla, což stojí za zvážení. Dýmku, hadici i další komponenty udržujte v čistotě. Kuřte prefabrikovaný tabák – žádné podomní alchymistické experimenty. Pokud je aroma tabáku příliš intenzivní, může vás dráždit na plicích a usedat v krku. Takový tabák aklimatizujte. Otevřete balení a nechte tabák na vzduchu pár hodin vyčichnout.

  8. Vylaďte si tah. Dopřejte si lehčí tah z dýmky použitím difuzoru, downstemu s širším průměrem nebo adekvátním množstvím vody ve váze. Downstem by měl být ponořen ideálně 1,5–2 cm pod hladinu vody (difuzor ponořen celý, pokud je přítomen). Vysoká hladina vody ve váze způsobuje těžký tah z dýmky (znatelný odpor při tahání), který vyvíjí vyšší tlak na vaše plíce a může způsobit rychlejší náběh hrůzných stavů.

  9. Naučte se správně kouřit. Dýmku nešlukujte, není to potřeba. Nedržte dým v puse nebo v plicích, nic navíc vám to nedá a naopak tělo dráždíte. Pokud jste zvyklí natahovat tzv. do plných plic, naučte se také vyfukovat jejich celý obsah, ať v nich dým dále neprodlévá. Nekuřte rychle a krátce, přepalujete si tabák. Při tahání stylem vysavač bez pauz si způsobíte motáka a tabáku v korunce to také neprospívá.

  10. Odbourejte rušivé elementy. Hlasitá hudba, dětský křik, všeobecný halas a jiné ruchy vám k pohodě u dýmky nepřispějí. Úroveň stresu roste, vaše tělo reaguje a může vás poslat vstříc popisovaným nepříjemnostem. Hoďte se do klidu a odstřihněte se od všeho, co vás ruší a irituje. A dýmku si užijte!


A to je pro dnešek všechno, dýmkařští přátelé. Kdybyste potřebovali poradit, pošlete mi mail nebo mi napište na Facebook nebo Instagram Dýmkařova koutku – rád pomohu.
Autor článku

Jakub Kopáček

Dýmkařský expert, tvůrce blogu Dýmkařův koutek, autor knihy Dýmkařská bichle a jeden z největších propagátorů vodních dýmek v České republice.

Proč nakoupit u nás?

Vše skladem

Vše skladem

Rychlé dodání zboží
Doprava zdarma

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2500 Kč
Rádi vám poradíme

Rádi vám poradíme

Máme dlouholeté zkušenosti
Osobní odběr

Osobní odběr

V Brně

Ověřeno našimi zákazníky

98 % zákazníků doporučuje náš obchod z 678 recenzí
Zobrazit všechna hodnocení
„Skvělé vonné tyčinky za skvělou cenu“
Ověřený zákazník před 3 hodinami
„Po upravě cen v březnu 2024 jsou ceny opravdu skvělé, výběr je na místní poměry hodně slušný (občas něco chybí, ale není toho moc) a pokud by nestačilo doručení většinou do 2 dnů, tak si můžete zajet do Brna do velkoskladu, kde jsou schopni připravit objednávku někdy i ten...“
Ověřený zákazník před 4 dny
Хорошо упаковано
Быстрая отправка и доставка
Все четко по заказу
Ověřený zákazník před 14 dny